13.01.2015 г.

Пенсионерите са най-богатата част от българското общество

Публикувам мнението на Patilan от форума на Investor.bg, което ясно показва, че пенсионерите са богаташите в нашето общество. И наистина помислете кой има недвижимо имущество и какво ли още не.

Масово българските пенсионери са реститут с 3 стаен апартамент в центъра на София, който едвам си плаща парното.

Или обитава огромна къща на село и не се комбинира с никого. Предпочита сам да обитава крепостта и дори да я разширява с пристройки и подобрения.

Проблемът е, че заради демографската криза имотите у нас масово са под напрежение, а бг пенсионера само в имоти е влагал. Ми отново си е виновен, защото с политиката "да имам едно дете, за да съм по богат" и с гласуването за нереформаторски партии в последните 25 години е довел демографската криза, която му срути цената на имотите.

http://www.investor.bg/forum/showthread.php?p=1059754729&posted=1#post1059754729

Коментарът на 13 януари 2015 г. в 19:30 ч.


Цитирам:

Виждам че темата за пенсионната система е актуална напоследък, ето защо ще се включа с предложение базирано на това което съм виждал в Европа (Англия и Чехия). Не съм изследвал детайлно пенсионни модели и базирам долу написаното предимно на познания по икономика и личен опит.

На база това което съм виждал, смея да твърдя, че проблем с пенсиите в България няма!
Единственият проблем е в очакванията на хората и разбирането за богатство.

Може да ви звучи шокиращо, но пенсиите в Б-я са на едно ниво с ЕС, и аз лично не виждам основание за оплакване или призиви за увеличение.

1. Държавните пенсиите навсякъде в ЕС варират между 30-70% от дохода преди пенсионирането. В Англия и Чехия те варират около 40%, като със сигурност има по-социални държави. Ние в никакъв случай не отстъпваме по този показател. Ето и малко статистика за Англия:

2. По обективни причини, сегашните пенсионери в Б-я не могат да се възползват от преимуществата на частните пенсионни фондове, но това ще видите по-долу - не е значителен проблем.

3. Средната пенсия в Б-я е 311 лв. за 2014, а средната брутна заплата е 820лв. Проста сметка показва че средната пенсия е около 50% от нетната заплата. С други думи, б-ската държава с нищо не се различава, и дори може да се счете за скромно щедра по отношение на изплащани пенсии.

На пръв поглед, горе изложените факти и мнения звучат банално и дори грозно на фона на мизерията и недоимъка в която живеят б-ските пенсионери. Каквото и да си говорим, 311лв. са абсурдно малък доход дори за физическо оцеляване. Въпреки това, горните факти не са за подценяване, и с малко икономическа логика и опит от други държави ще достигнем до неочаквани изводи.

Преди да продължа обаче, трябва да изясня нещо за което малко хора си дават сметка. Б-я не е единствената държава в ЕС с бедни пенсионери – напротив, във всяка държава има такива хора изпадащи от социалната стълба. В Западните общества, има немалко социални програми и пансиони, организирани или от самото общество, или от църквата, или от държавата. Учудващото в Б-я е че и общество, и църква и държава се провалят в това начинание.

Поне от това в което съм видял в Англия и Чехия, на никой не му минава през ума, че държавата трябва да осигурява достойно съществуване или издръжка на пенсионери. Държавата осигурява социални помощи единствено на неспособни да се грижат за себе си хора, а това включва – деца, терминално болни, инвалиди и бедни. Пенсионерите рядко попадат в която и да било група. Всъщност, на пенсионерите се гледа като на зрели, интелигентни и опитни хора – способни да се грижат за себе си.

Това което ще ви шокира обаче, е че на пенсионерите не се гледа като на бедни. Дори напротив, на тях се гледа като най-богатата част от обществото. Това не само за Англия, но и за Б-я и всяка друга държава по света. Каква е причината в България да се гледа като на бедни и изнемогващи хора? Икономическа причина няма – българската държава нито може, нито трябва да осигурява достоен живот на пенсионерите. Всъщност няма държава в ЕС която може да осигури такъв живот. Това е по силите единствено на малко петролни държави, съумяващи да акумулират и управляват богатството си.

Причината е единствено културна, или по-точно в разбирането за бедност. Нека да ви покажа определенията за бедност на български и на английски.
- С бедност се обозначава състояние на липса или намаляване на благосъстоянието на отделен индивид, група индивиди или общества за даден период или трайно, исторически или в настоящето. Това е невъзможността да се задоволят основните нужди на индивида, заради липса на доход, за закупуването на основните продукти и услуги или заради липса на достъп до подобни услуги.
- Poverty is general scarcity or dearth, or the state of one who lacks a certain amount of material possessions or money.

Забележете, че българското определение се заключва в „липса на доход“, докато английското се заключва в липса на материални притежания или пари. С други думи, дори на академично ниво няма съответствие на уж елементарно понятие като бедност. Причината не е в определението или академиците, а в културният аспект и манталитет. Ефектите от тези културни различия обаче, са колосални...

Ето i пример за живота(културно предопределен), и как въобще един пенсионер действа в Англия и България?

- Когато човек в Англия се пенсионира, то за него е почти невъзможно (дори с частно пенсионно осигуряване), да поддържа предишният си стандарта на живот, просто защото доходът му спада значително. При това положение, този човек чисто и просто продава имота си, и се премества в малко градче или село. Благодарение на разликата от цените на имотите, този човек може да си вземе кола, да си позволи екскурзии и дори околосветски пътешествия. Забележете че това не се финансира от държавата, а е въпрос на финансова култура.

- Когато човек в България човек се пенсионира, то той изпада в шок, защото разбира че с дохода си на пенсионер не може да поддържа стандарта си на живот от преди, и решава че е изпаднал в бедност. Това както вече видяхме е напълно неоснователно!

Повечето пенсионери в България, спокойно могат да последват примера на английските такива - да продадат част от имотите или апартаментите си, да си закупят много по-евтино жилище в някое малко градче или село, и с разликата да обиколят света... на презокеански лайнер например, след което да води един нормален живот. Това е напълно възможно, и решението не е свързано с пари, а единствено в правилното разбиране за бедност и финансова култура.

И все пак бедността съществува и не може да си затваряме очите, както сред българските пенсионери ,така и сред английските. Какво следва, когато имаш ограничени финансови и материални средства? Бедните пенсионери в Англия, нямащи възможност да си позволят да живеят в собствената си държава, чисто и просто се преселват в бедна държава, където с малкото средства и пенсия могат да живеят добре. Тези държави са в Африка, Азия и дори в България. Всъщност, повечето от английските пенсионери в Б-я са чисто и просто бедни, и сами виждате как решават проблема си.

В заключение ще повторя това което малцина в България осъзнават - пенсионерите са най-богатата част от всеки народ по света. Те притежават повечето недвижими имоти и ценостти.

Всеки който иска да промени статуквото в Б-я, трябва да има в предвид обаче, една добра и една лоша новина.

Добрата новина е че решението за пенсионерите е всъщност изключително лесно –заключва се във финансово ограмотяване на възрастните хора, под формата на фирми за финансови консултации, и най-вече медийни/телевизионни предавания, за това как да трансформират имотното си богатство и къде в провинцията е подходящо да живеят.

Лошата новина, е че изключително трудно да влияеш и променяш културните особености на дадено общество. Сами може да си представите какво би последвало ако дори се опитате да изкажете мнение като по-горното – че пенсионерите са най-богатата част от обществото. Ще ви сметнат за луд, итова го казвам от личен опит.




Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

3 коментара:

Unknown каза...

Стандарта на българската и английската пенсия е огромно различен !!!

Анонимен каза...

Конкретно тази статия напомня: " Тя и мравката вдига товар 50 пъти по-голям от собственото и тегло, но..."

Виж каза...

Пак фантазии на изперкали младоци. Къде видяхте достатъчността на пенсията в българия? Заплатите са смешни от 25 години, камо ли пенсиите. Това което аз разбрах за България е, че заплащането е по схемите от преди 1989 година, а цените и издръжката на един човек е близо до тази на англичанин, живееш в Лондон.

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата